Home Еднакви можности
Еднакви можности
Годишна програма за 2020 година
Wednesday, 05 February 2020 12:15
There are no translations available.

 
Средба на градоначалникот на Општина Штип со членовите на двата мултисекторски тима на заедниците за заштита од родово базирано насилство на општините Штип и Струмица
Tuesday, 17 December 2019 12:17
There are no translations available.

MultisektorskiTim-01На 16 декември 2019 во простриите на Општина Штип се одржа средба на градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски со претставници на Мултисекторските тимови на заедницата на општините Штип и Струмица. Овие тимови беа формирани во 2017 година, а целта на нивното создавање беше да се направи еден поорганизиран и координиран пристап во решавањето на проблемот со родово базираното насилство во општините.

Read more...
 
Одржана работилница за изготвување на Акциски план за заштита на жени и девојчиња, жртви на родово базирано насилство
Thursday, 12 December 2019 14:07
There are no translations available.

AP-Nasilstvo-01Во периодот од 21- 23 ноември во Охрид, НВ ЕХО и Организацијата на жени од Струмица реализираа работилница за подготовка на Акциски план за Мултисекторските тимови на заедницата за ефикасна заштита на жени и девојки изложени на насилство. На работилницата учествуваа членови на мултисекторските тимови од Штип и Струмица кои дадоа активен придонес во подготовката на заедничкиот акциски план. Работилницата е дел од активностите во рамки на проектот „ Да креираме бранови на промени за родова рамноправност, што ЕХО го спроведува со финансиска поддршка на фондацијата Kvinna till Kvinna.

Read more...
 
Обука за обучувачи за родово одговорни политики и буџети
Tuesday, 10 December 2019 11:02
There are no translations available.

Obuka-PolitikiBudzeti-01Во периодот од 2 до 5 декември во Маврово се одржа обуката за обучувачи за концептот родова еднаквост и родово одговорно буџетирање како дел од проектот „Промоција на родовo одговорни политики и буџети: Кон транспарентно, инклузивно и одговорно управување во Северна Македонија“, финансиски поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка и Шведската меѓународна агенција за развој - Сида.

 

Read more...
 
Одржан прв состанок на Интерсекторска група за еднакви можности на Општина Штип
Tuesday, 19 November 2019 11:41
There are no translations available.

Intersektorska grupa 01На 14 ноември 2019 година со почеток во 11 часот во Сала 2 на Општина Штип се одржа прв состанок на Интерсекторската група за еднакви можности. Состанокот беше закажан на иницијатива на менторката за родова рамноправност ангажирана од UN Women , Кристина Хаџи Василева.

Read more...
 
Одржано предавање за остеопорозата
Tuesday, 05 November 2019 10:47
There are no translations available.

Predavanje-Osteoporoza-01По повод Светската недела за борба против остеопороза, на 4 ноември 2019 во Салата на Советот на Општина Штип се одржа предавање на тема „ Остеопороза – превенција и лекување“ . Предавач беше д-р Светлана Тофиловска Јосифовска, интернист од ЈЗУ Клиничка болница Штип, а учесник во предавањето беше и сестра Бети Чурај од ЈЗУ Здравствен дом Штип која работи на апаратот за откривање н а остеопорозата.

Read more...
 
Одржана работна средба на координаторите за еднакви можности во ЗЕЛС
Thursday, 31 October 2019 14:26
There are no translations available.

09 Sredba KEM 25102019На 25 октомври во просториите на ЗЕЛС координаторката Ирена Николов одржа координативна работна средба со општинските координатори за еднакви можности. На средбата беше присутна координаторката од Штип Снежана Санева.

Read more...
 
Одржана обука за заштита од дискриминација
Thursday, 24 October 2019 08:01
There are no translations available.

Obuka-01Од 2 до 4 октомври 2019 год во Берово се одржа обука на тема: „Користење и спроведување на Законот за спречување и заштита од дискриминација на локално ниво за унапредување на правата на маргинализираните заедници“. Проектот е финансиски поддржан и организиран од граѓанските организации кои се дел од националната мрежа за заштита од дискриминација. На обуката беа поканети претставниците од Локалните координативни тела за заштита од дискриминација на општините Штип, Струмица и Куманово. Овие тела беа формирани во 2016 година , како дел од проектот за унапредување на правата на маргинализираните групи во локалните самоуправи и во Собранието на Република Македонија.

Read more...
 
Одржана десеттата седница на Собраниската Комисијата за еднакви можности на жените и мажите
Monday, 16 September 2019 13:08
There are no translations available.

07SobraniskaKomisija-10SednicaНа 12 септември 2019 година година се одржа 10 –та седница на Комисијата за еднакви можности жените и мажите на Република Северна Македонија. На седницата се оджа јавна расправа на тема Годишен извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2018 година.

Read more...
 
Одржана десеттата седница на Собраниската Комисијата за еднакви можности на жените и мажите
Monday, 16 September 2019 09:38
There are no translations available.

Одржана десеттата седница на Собраниската Комисијата за еднакви можности на жените и мажите На 12 септември 2019 година година се одржа 10 –та седница на Комисијата за еднакви можности жените и мажите на Република Северна Македонија. На седницата се оджа јавна расправа на тема Годишен извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2018 година.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Page 1 of 5

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo en

Banner

Calendar

February 2020
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Banners

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ISO sertifikat baner resize