Дома Градоначалник
Градоначалник на Општина Штип

BlagojBocvarskiБлагој Бочварски 

Благој Бочварски е роден на 09.01.1985 година во Штип. За градоначалник на Штип е избран на 29 октомври 2017 година, на шестите по ред локални избори во Република Македонија.

Претходно, на предвремените Парламентарни избори во 2016 година беше избран за пратеник во Собранието на Република Македонија.

Основното и средно образование ги завршува во Штип.Дипломира на Архитектонскиот факултет при универзитетот Универзитет "Св. Кирил и Методиј" во Скопје, и се стекнува со научната титула Дипломиран инженер архитект.

Од 2011 година работи во градежната компанија Пелагонија Инженеринг Штип како дипломиран инженер архитект. Работи на проектирање и изведба на објекти. Најпрво работи како стручен соработник, а потоа добива овластувања за проектирање и изведба од комората на овластени инженери и архитекти на Република Македонија. Овде работи се до изборот за пратеник во Собранието на Република Македонија во декември 2016 година.

Во јуни 2017 година учествува во акцијата за превентивно делување која ја организира СВР Штип, во која се вклучени припадници на МВР, родители на малолетни деца, образовни работници и пратеници од Собранието на РМ.

Во ноември 2016 година во Штип учествува на дебатата "Твојот глас твое право" организирана од невладината "Kham" Делчево. Учествува на Самитот "Young Political Leaders Forum of China and Central and Eastern European Countries" кој се одржа во Пекинг, Кина во октомври 2015 година. Во 2011 година е дел од регионалниот семинар за млади лидери организиран од "Friedrich Ebert" - Германија, "Course for promising politicians" кој се одржа во Бечичи (Црна Гора), Тирана (Албанија) и Скопје (Македонија). Во 2010 учествува на дебатата "Youth Political Dialogue" во Скопје.

Зборува англиски јазик и одлично ги познава програмите Auto Cad и Archi Cad. Има сертификат за користење на програмот 3DS Max.

 

 


Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Август 2020
П В С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize