Дома Јавни служби СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА
СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА
Вторник, 22 Ноември 2016 08:32

ü  Број на корисници на социјална помош

 • 417 корисници на СПП

ü  Установи за социјална заштита

 • ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа Штип

ü  Мерки и услуги кои што ги нуди државата и општината

 • Права и услуги кои се нудат се во согласност со Законот за социјална заштита, Законот за семејство, законот за заштита на децата и други подзаконски акти со кои се уредени правата и услугите од социјална и детска заштита и истите се објавени на веб страната на МТСП линк http://www.mtsp.gov.mk/zakoni.nspx

ü  Народни кујни

 • Во склоп на Центарот за социјална работа се отворени 2 народни кујни и тоа:
 • 1 народна кујна со три пункта во склоп на детската градинка „Астибо‘‘ –Општина Штип
 • 1 мобилна кујна –Општина Карбинци

ü  Статистичка анализа на образовната структура на корисниците на социјална парична помош

 • Најголем дел од нив се со основно образование и без образование

ü  Степен на невработеност по национална припадност

(со состојба 30.09.2016 год)

 • Вкупно невработени лица во Општина Штип се 2125 од кои:
 • Македонци-1735
 • Албанци-1
 • Турци-61
 • Роми-255
 • Срби-4
 • Власи-51
 • Бошњаци-0
 • Други-18

ü  Услови за добивање на социјална заштита и упатство каде граѓаните да се обратат

 • Граѓаните за информирање за услови за добивање на права и услуги од социјалната заштита може да се обратат во ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа и Ромски информативен центар

ü  Институции за лица со попреченост на територијата на општина Штип

 • Во склоп на ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа се отворени два оддела за лица со попреченост и тоа:
 • Дневен центар за лица со интелектуална или телесна попреченост
 • Дневен центар за деца со аутизам
 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Мај 2020
П В С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize