Дома Настани 17 тиот Состанок на Заедничкиот консултативен комитет како ко-претседавач на ЗКК
17 тиот Состанок на Заедничкиот консултативен комитет како ко-претседавач на ЗКК
Среда, 11 Декември 2019 14:58

ZKK-17Sostanok

Денес градоначалникот Благој Бочварски го отвори 17 тиот Состанок на Заедничкиот консултативен комитет како ко-претседавач на ЗКК.

На денешниот состанок беше  избрана темата локален економски развој, кој по мислење на многу градоначалници е една од најважните надлежности на локалната самоуправа. 

 ,,Оваа надлежност многу значи, како за локалните самоуправи, така и за нашите граѓани, чија што благосостојба е многу важен фактор за развој на една држава. 

 Имаме наши искуства и позитивни примери, но секогаш можеме да слушнеме и нови идеи и предлози од нашите партнери од ЕУ. Локален економски развој е широк поим, а под него подразбираме политики кои генерираат развој во дел на економијата, урбанизацијата, културата, спортот, развојот на руралните средини преку рамномерниот регионален развој и уште многу сегменти. Во овој сегмент е значајна соработката помеѓу локалната власт, бизнис секторот и невладиниот сектор. '' 

 локалната, и од централната власт, трпеливо работиме на исполнување на условите за влез во Европската Унија. Ние очекувавме нашите напори да бидат вреднувани соодветно, затоа што направивме сѐ што беше побарано од нас.

од причините зошто постои и работи оваа наша заедничка институција, односно Заедничкиот Консултативен Комитет, е токму за да ни помогне побрзо да ги научиме позитивните работи од локалните власти од земјите членки, да ги примениме што побрзо тие искуства, за кога ќе бидеме дел од едно исто семејство нашето вклопување да оди побрзо. А тоа што реално ни се случува на терен е да ние работиме заедно, споделуваме најдобри пракси.’, стои во говорот на воведното обраќање на градоначалникот и ко- претседавач на ЗКК Благој Бочварски.

 

 

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Август 2020
П В С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize