Дома Профил Профил на општината
Профил на општината

profil-panorama_Otinja-Stip

Во средното сливно подрачје на реката Брегалница, во источниот дел на Република Северна Македонија се наоѓа Општина Штип.

 

Лоциран меѓу височините на Исарот, Мерите и Кумлакот, по должината на двата брега на суводолицата Отиња се простира нашиот град што е источен македонски центар и еден од најстарите македонски градови. Лежи на надморска височина од 300 метри. Распослан е на површина од 893 км2 на која според последниот попис живеат 47.796 жители.

 

Штип е центар на Источно - планскиот регион и се граничи со седум општини.


Основни информации:

 • површина: 893 км2
 • површина на градот:13,5 км2
 • населби: 34
 • број на жители во општината: 47 798
 • број на жители во градот: 42 625
 • основни училишта: 4
 • подрачни училишта: 2
 • средни училишта: 5
 • универзитет: 1
 • радио станици: 5
 • тв станици: 2
 • клинички центар: 1
 • индустриска зона: 1
 • аеродром: 1
 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Септември 2020
П В С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize