Дома Профил Демографија
Демографија
Статистика за наталитетот во општина Штип

babies_50

Во 2013 година се родени 1019 деца. Според статистиката во 2008 година имало 1280, во 2009 година над 700, додека во другите години околу 900 деца. Во 2012 година се родиле над 1000 бебиња а 2013 година е рекордна во наталитетот.

 
Демографија (население)

Од вкупниот жителски број на ова подрачје што претставува 3,1 % од површината на Македонија, егзистираат претставници од разни етнички заедници. Штипската мултиетничка средина вклучува: 41 670 Македонци, 12 Албанци, 1272 Турци, 2195 Роми, 2074 Власи, 294 Срби, 11 Бошњаци и 265 останати граѓани. Врз основа на тоа, густината на населението изнесува: 81,95 жители на км2. Зафаќајќи ја оваа просторна површина, општина Штип вклучува 71 населено место. Површината на градот со населбите е 13,5 км2.

Генералната слика за вкупното население, како и процентуална споредба со вкупното население на Република Македонија (според пописот на неселението, домаќинствата и становите во Р.М. од 2002 година) за Општината Штип е дадено во следнава табела:

Вкупен број на жители во oпштина Штип (по полова и национална структура)

Вкупно

Македонци

Турци

Роми

Власи

Срби

Албанци

Бошњаци

Други

Вкупно

47796

41670

1272

2195

2074

294

12

11

265

Жени

23876

20935

612

1039

981

153

4

6

146

Мажи

23920

20735

660

1156

1093

144

8

5

119

РМ (%)

2.36

3.21

1.63

4.07

21.39

0.83

0

0.06

1.26

 


Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Септември 2020
П В С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize