Дома Профил Географска положба
Географска положба

Stip-Mapa_1

Општината Штип се наоѓа во централниот источен дел на Република Северна Македонија помеѓу 41° 31’ 15’’ и 41° 44’ 25’’ северна географска ширина и 22° 10’ и 22° 13’’ источна географска должина. Подрачјето на Штип претежно е со планинска и ридска местоположба, со исклучок на Кочанската, Овчеполската и Лакавичката котлина со долините на реките Брегалница и Лакавица. Просечната висинска разлика, во целина помеѓу планинските ср’тови и рамнинските предели по теченијата на реките, изнесува 1.300, а средна надморска висина е 250 метри.


Општина Штип лежи во средно сливно подрачје на реката Брегалница. Се граничи со седум општини и тоа: Радовиш, Конче, Неготино, Градско, Лозово, Св. Николе и Карбинци, со добра местоположба и патна поврзаност.

 

 

 


Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

ombudsman logo mk

Банер

Календар

Септември 2020
П В С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize