Дома Профил Култура Национални установи НУ Библиотека „Гоце Делчев“
НУ Библиотека „Гоце Делчев“

Штипските еснафи ја согледале потребата за духовна надградба и описменување на своите сограѓани, па со свои лични средства го помогнале создавањето на читалиштето „Дејателност“ во 1872 год. Со донирање на книги од приватни, домашни библиотеки отпочнува работата на библиотекарската дејност.

Малата библиотека со скромен фонд на книги прераснува во библиотека со читална и во 1941 година читалиштето го добива името на големиот идеолог и револуционер Гоце Делчев, а во 1946 година е формирана Народна библиотека „Гоце Делчев“.

Од 2003 година библиотеката работи со статус Национална установа - Библиотека „Гоце Делчев“.

Biblioteka_Goce_Delcev_2Денес е регионална и национална библиотека, чија дејност ја покриваат не само општините Штип и Карбинци, туку и источниот регион на Р. Македонија. Книгите, весниците и другите изданија им се достапни на читателите секој ден од 7 до 20 часот, а во саботите од 8 до 13 часот.

Библиотеката е од отворен тип и во нејзиниот состав работат секторите, одделенијата:

  • Сектор комплетирање на библиотечниот материјал;
  • Сектор стручна обработка на монографски и периодични публикации;
  • Депозитен сектор;
  • Сектор библиографско - библиотечни информации;
  • Сектор позајмување и услуга;
  • Сектор унапредување на библиотекарството;
  • Сектор посебни книжни фондови;
  • Сектор заштита и репрографија;
  • Сектор општи служби.

Во рамките на Библиотеката функционира и француска читална. Сите активности истата ги остварува во соработка со Францускиот културен центар во Скопје.

Основни карактеристики на дејноста на НУ - Библиотека „Гоце Делчев“ - Штип се: систематизација и класификација на книжниот фонд по УДК светските стандарди; организирање на пропагандни активности за популаризација на книгата; тематски изложби од сите видови и др. Библиотеката заедно со Литературниот клуб Искра, што работи во состав на Библиотеката повеќе од две децении. Библиотеката има богата издавачка дејност.

За побрзо интегрирање во системот на електронски библиотеки, ажурирана е базата на податоци и од 2010 год. започнува автоматското издавање во секторот за примоиздавање со КОБИС системот.

Со автоматизација на библиотечното работење и формирање на два регионални библиотечни електронски центри, библиотеката стана регионален електронски јазол, центар на мрежата кој ги опслужува библиотеките од градовите од источниот регион.

 

Tourist map Stip resize

kvalitet na vozduh PM10 resize

Moja opstina-baner resize

Makfest 2012 resize

ombudsman

Банер

ekoloski-dozvoli-baner

Календар

Август 2019
П В С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Банери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

ISO sertifikat baner resize